hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

FiiO BTR3K Review | Balanced Bluetooth amp

Μετατρέψτε τα ακουστικά σας σε ασύρματα υψηλής ποιότητας

Σήμερα έχουμε στα χέρια μας και δοκιμάζουμε αμέσως μόλις κυκλοφόρησε το ολοκαίνουργιο BTR3K της FiiO το νεότερο μέλος της σειράς των ασύρματων bluetooth dac / amp τσέπης που κυκλοφορεί η εταιρεία.

Έρχεται να αντικαταστήσει το όχι και πολύ παλαιότερο BTR3 και είναι το δεύτερο στην ιεραρχία σε μια σειρά που αποτελείται εκτός αυτού από την ναυαρχίδα BTR5 και το εισαγωγικό μBTR.

Ο κύριος λόγος που η εταιρεία προχώρησε στην αναβάθμιση του BTR3 σε BTR3K είναι η προσθήκη μιας balanced εξόδου ακουστικών λόγω της αυξημένης ζήτησης αφού όλο και περισσότερα μικρά ακουστικά διαθέτουν καλώδιο με τέτοια σύνδεση.

Ας δούμε αναλυτικά τις διαφορές μεταξύ των δύο.

Στην νέα έκδοση το dac chip AK4376A της AKM αντικαταστάθηκε από το νεότερο AK4377A το οποίο φέρει ανώτερα χαρακτηριστικά SNR και Dynamic range.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο τεμάχια σε ισορροπημένη τοπολογία με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της ισχύος από την balanced έξοδο στα 78mW σε φορτίο 32Ω.

Η ισχύς της single ended εξόδου παραμένει η ίδια στα 25mW / 32Ω όμως τώρα υπάρχει αυξημένη δυνατότητα παροχής ρεύματος που έχει σαν συνέπεια τον διπλασιασμό της ισχύος αυτής όταν το φορτίο πέφτει στα 16Ω.

Ο bluetooth δέκτης παραμένει ο CSR8675 στην αναβαθμισμένη όμως εκδοχή του που υποστηρίζει bluetooth 5.0 για χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και μεγάλη απόσταση λειτουργίας.

Υποστηρίζονται όλα τα γνωστά πρωτόκολλα bluetooth ακόμη και τα υψηλής ανάλυσης aptXHD και LDAC.

Η ρύθμιση της έντασης της συσκευής είναι ανεξάρτητη από αυτή του κινητού τηλεφώνου με το οποίο είναι σε ζεύξη και γίνεται πλέον σε 60 ξεχωριστά βήματα αντί των 32 που είχαμε στο BTR3 για ακόμα πιο ομαλή απόκριση.

Μια ιδιαίτερα σημαντική προσθήκη είναι αυτή των δύο ανεξάρτητων ταλαντωτών (crystal oscillators) όπως τους βρίσκουμε και στο BTR5 για πιο ακριβή αναπαραγωγή του σήματος λόγω μεγαλύτερης σταθερότητας και χαμηλότερου jitter.

Οι διαστάσεις παραμένουν οι ίδιες 58x25x11mm ενώ με βάρος μόλις 23,5 γρ είναι ελαφρύτερο από το προηγούμενο παρόλο που η μπαταρία αυξήθηκε σε χωρητικότητα από τα 300 στα 330 mAh.

Αναβάθμιση έχουμε και στην ποιότητα κατασκευής με το πλαστικό να έχει αντικατασταθεί από αλουμίνιο με επιπλέον επένδυση ολεοφοβικού σκληρού κρυστάλλου 2.5D στο μπροστινό και πίσω μέρος.

Στην πρόσοψη υπάρχει LED RGB πολλαπλών χρωμάτων με το λογότυπο της FiiO που μας πληροφορεί για την δειγματοληψία και την κατάσταση της μπαταρίας.

Στο δεξί πλαϊνό βρίσκεται το μικρόφωνο και τρία κουμπιά για τον έλεγχο της έντασης , της αναπαραγωγής και της λειτουργίας της συσκευής.

Στο κάτω μέρος η θύρα USB C φροντίζει για την φόρτιση και την σύνδεση με Η/Υ ή Android συσκευές αφού υποστηρίζεται ενσύρματη σύνδεση USB dac με δειγματοληψία όμως μόνο 16bit/48KHz.

Στην συσκευασία εκτός του καλωδίου USB βρίσκουμε και μια διάφανη θήκη κλιπ για πρόσθετη προστασία και ευκολία χρήσης.

Η ασύρματη σύνδεση είναι εύκολη χάρη στην λειτουργία NFC ενώ δεν αντιμετωπίσαμε καμία αποσύνδεση μέχρι τα 5μ περίπου που το δοκιμάσαμε.

Η ενσύρματη χρήση με Η/Υ δεν απαιτεί driver ενώ δοκιμάσαμε με επιτυχία την σύνδεση με δύο κινητά τηλέφωνα Android.

Δεν χρειάστηκε κάποια ειδική εφαρμογή αφού το BTR3K αναγνωρίστηκε απευθείας από το λειτουργικό πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορέσαμε να ακούσουμε επιτυχώς μουσική από διαδικτυακές υπηρεσίες streaming όπως το Spotify.

Κατά την σύνδεση με κινητά ή laptop υπάρχει η δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε την λειτουργία φόρτισης του BTR3K ώστε να μην καταναλώνει την μπαταρία τους.

Ο έλεγχος της ρύθμισης αυτής όπως και πολλών άλλων γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής FiiO Control που είναι διαθέσιμη για Android και iOS.

Μεταξύ άλλων υπάρχει η εφαρμογή της ισοστάθμισης δέκα περιοχών και η δυνατότητα επιλογής του εσωτερικού low pass φίλτρου του AK4377A.

Όλες οι ρυθμίσεις που εφαρμόζουμε παραμένουν αποθηκευμένες μόνιμα στην μνήμη του BTR3K.

Η διάρκεια της μπαταρίας είναι πολύ ικανοποιητική αφού στην πράξη είχαμε περίπου οκτώ ώρες συνεχούς λειτουργίας από την balanced έξοδο.

Η ακρόαση μουσικής με το BTR3K αποδείχθηκε μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία.

Ήχος πλούσιος και γεμάτος με σωστή ουδέτερη τονικότητα πλην μιας ελαφρώς ζεστής χροιάς που φέρει την κλασική ηχητική ταυτότητα της εταιρείας.

Η έκταση και στα δύο άκρα του φάσματος είναι ικανοποιητική για την κατηγορία χωρίς ποτέ να νιώθεις πως κάτι σου λείπει αφού το BTR3K δεν εμφανίζει κάποια αποκοπή ούτε στο μπάσο ούτε στις υψηλές.

Λεπτομέρεια και περιγραφή υπάρχουν σε αφθονία ενω η δυναμική συμπεριφορά δεν μας απογοήτευσε τουλάχιστον με τα διάφορα iem που δοκιμάσαμε και για τα οποία κυρίως προορίζεται.

Η σκηνή εξαρτάται κυρίως από τα προς χρήση ακουστικά αν και μας φάνηκε πως το BTR3K επιβάλει μια δισδιάστατη κυρίως απόδοση του προγράμματος υστερώντας σε βάθος και διαστρωμάτωση.

Το ηχητικό αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς κρίθηκε ως ανώτερο από την balanced έξοδο και θα προτιμούσαμε την χρήση της όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Πάντως είναι πραγματικά εκπληκτικό το ποσό πολύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία όταν μπορούμε να έχουμε τόσο καλό ηχητικό αποτέλεσμα από μια λιλιπούτεια συσκευή αυτής της τιμής.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων πραγματοποιήθηκε με τα iem B3 της Final Audio δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να δοκιμάσουμε την balanced έξοδο και με μεγαλύτερα ακουστικά όπως τα Sennheiser HD660S.

Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως το ταπεινό BTR3K τα κατάφερε μια χαρά τόσο σε θέμα έντασης όσο και ποιότητας αν και με παραχωρήσεις συνεπώς δεν θα πρέπει να αποκλείεται σε καμία περίπτωση και η χρήση του με πιο δύσκολα ακουστικά εκτός των iem.

Κατά την εναλλαγή από ενσύρματη σε ασύρματη σύνδεση όπως είναι αναμενόμενο υπάρχει μια μικρή απώλεια στην ποιότητα του ήχου κυρίως στις υψηλές συχνότητες και την καθαρότητα χωρίς όμως να επηρεάζεται ο συνολικός χαρακτήρας της συσκευής.

vs BTR3

Το BTR3K είναι σαφώς ανώτερο του προκατόχου του τόσο σε θέμα ποιότητας κατασκευής όσο και ήχου αφού ακούγεται αντικειμενικά καλύτερα.

Διαθέτει επιπλέον την balanced έξοδο με διπλάσια ισχύ και καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά ενώ έχει και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας.

Η μόνη περίπτωση που θα προτιμούσαμε το παλιό BTR3 είναι αν έχουμε στην κατοχή μας μόνο single ended ακουστικά και περιορισμένο budget αφού το βρίσκουμε πλέον σε τιμή προσφοράς.

vs BTR5

Το BTR5 είναι η ναυαρχίδα της σειράς και το τεκμηριώνει με τριπλάσια ισχύ εξόδου ενώ είναι σαφώς ανώτερο τεχνικά με πολύ περισσότερη λεπτομέρεια , έκταση στα άκρα , περιγραφή , καθαρότητα και τρισδιάστατη σκηνή.

Επίσης στην σύνδεση με Η/Υ υποστηρίζει πολύ μεγαλύτερες δειγματοληψίες έως 384/32bit DSD256 ενώ διαθέτει και ανεξάρτητο USB δέκτη της XMOS.

Ηχητικά ακούγεται ελαφρώς διαφορετικά από το BTR3K αφού χρησιμοποιεί το ES9218P αντί του AK4377A δύο dac chip που φέρει το καθένα το δικό ξεχωριστό ηχόχρωμα.

Να θυμίσουμε όμως εδώ πως το BTR5 κοστίζει ακριβώς τα διπλά χρήματα και έχει σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος παράγοντες που ίσως κρίνουν την τελική επιλογή.

Τελικά

Το BTR3K της FiiO είναι από αυτές τις μικρές συσκευές που κλέβουν την παράσταση και χαίρεσαι να τις έχεις στα χέρια σου.

Σαφώς αναβαθμισμένο σε σχέση με το BTR3 και με ακριβώς την ίδια αρχική τιμή πλασάρεται πολύ έξυπνα στην μέση της κατηγορίας από το διπλάσιας αξίας BTR5 ενώ ο ανταγωνισμός δεν έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής κάτι παρόμοιο με balanced έξοδο σε αυτή την τιμή.

Με πολύ ευχάριστο ήχο χωρίς να υστερεί τραγικά πολύ σε σχέση με το BTR5 , άριστη ποιότητα κατασκευής , λιλιπούτειο μέγεθος και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αναμένεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού όπως κέρδισε και την δική μας.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΣΚΗΣ

85%

ΣΧΟΛΙΟ

Ανεπιφύλακτα προτεινόμενο χωρίς κανένα αρνητικό για την κατηγορία και την τιμή.

FIIO.gr
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
  • Design

TIMH: 79,99 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα