hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Panasonic 65HZ2000 Review | Με μέγιστο ΙQ

Mε την ίδια κορυφαία εικόνα της περσινής GZ2000, αλλά με νέα εργαλεία και έξυπνα συστήματα, η νέα ναυαρχίδα της Panasonic αναστατώνει τις αισθήσεις μας.

Τρεις σειρές OLED τηλεοράσεων έχει δημιουργήσει η Panasonic για την συνέχεια, την κορυφαία HZ2000 που δοκιμάζουμε εδώ, την δεύτερη από την κορυφή HZ1500 που έχει περιστρεφόμενη βάση και την πιο οικονομική HZ1000.

Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η HZ2000 διαθέτει το σπάνιο και μοναδικό πάνελ Master OLED Professional Edition, που το έχτισαν δεξιοτέχνες μηχανικοί και το καλιμπράρισαν ειδικοί του σινεμά (Χόλυγουντ). Όπως είναι γνωστό, η Panasonic λαμβάνει το OLED πάνελ από την LG Display, το αποσυναρμολογεί, πετάει τα χαμηλής ποιότητας υλικά, βάζει τα δικά της περιποιημένα και το ξαναδένει με high-end νοοτροπία ώστε να δημιουργήσει μια πρώτης τάξης βάση που δεν μοιάζει με κανένα άλλο πάνελ εκεί έξω.

Είναι η μόνη εταιρία που το κάνει αυτό, όλοι οι άλλοι OLED κατασκευαστές τηλεοράσεων χρησιμοποιούν το πάνελ της LG Display ως έχει. Όλα αυτά η Panasonic τα κάνει όχι μόνο για να βελτιώσει την απόδοση (ειδικά την φωτεινότητα) του OLED πάνελ που είναι συγκριμένη, αλλά και για να καταπολεμήσει -όσο το δυνατόν περισσότερο- το φαινόμενο burn-in με τις παραμένουσες εικόνες.

Πράγμα το οποίο καταφέρνει εν μέρει, αφού το burn-in δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εντελώς. Έτσι η Panasonic έχει αποκτήσει σπουδαία φήμη στην αγορά των OLED τηλεοράσεων, ειδικά με τη σειρά «2000» που θεωρείται από πολλούς ως κορυφαία. Αφού έχει high-end απόδοση εικόνας που μόνο τα μόνιτορ των κινηματογραφικών στούντιο την ξεπερνούν.

Πέρυσι τέτοια εποχή δοκιμάζαμε την GZ2000 μια κορυφαία (ακόμη) τηλεόραση που ανέτρεψε τα δεδομένα της τότε αγοράς, τώρα έχουμε απέναντί μας την πιο βελτιωμένη έκδοσή της, την HZ2000, που ανεβάσει την μπάρα ακόμη περισσότερο.

Εμφανισιακά η νέα HZ2000 δεν διαφέρει από την GZ2000, είναι χτισμένη στο ίδιο σασί, έχει την ίδια βάση και το ίδιο περιποιημένο από την Technics ηχητικό σύστημα. Ακόμη και το τηλεχειριστήριο είναι ίδιο. Όμως η ΗΖ2000 είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την GZ2000 όσο αφορά την ποιότητα της εικόνας, την smart πλατφόρμα και τις διασυνδέσεις της.

Με άλλα λόγια η HZ2000 ήρθε για να τοποθετηθεί εκεί ψηλά στην κορυφή των τηλεοράσεων, είναι μια ακριβή συσκευή αφού η Panasonic για να την κατασκευάσει χρησιμοποιεί σημαντικούς πόρους και τεχνογνωσία ετών.  

ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ
Αφού η Panasonic είχε ήδη μια κορυφαία τηλεόραση στην αγορά, γιατί μπήκε στον κόπο να δημιουργήσει μια ακόμη καλύτερη. Το έκανε όχι για να απαντήσει στον ανταγωνισμό, αλλά για να ικανοποιήσει τους θαυμαστές της που ήθελαν νέο μοντέλο με τα νέα συστήματα του 2020. Και ποια είναι αυτά; Το Dolby Vision IQ, το Filmmaker Mode και το eARC για να «παραδίδει» Dolby Atmos σε ηχομπάρα ή home cinema.

Παράλληλα ο κατασκευαστής, με την κυκλοφορία της HZ2000, βρήκε την ευκαιρία να «πειράξει» ακόμη περισσότερο το OLED πάνελ ώστε να «βγάλει» περισσότερη φωτεινότητα, να βελτιώσει την smart πλατφόρμα και να προσθέσεις περισσότερες ρυθμίσεις εικόνας.

Για να τα καταφέρει όλα αυτά βελτιστοποίησε τον επεξεργαστή HCX Pro Intelligent της τηλεόρασης που «τρέχει» έτη συγγραφής μεγάλης αποτελεσματικότητας αλγορίθμων εικόνας, που μόνο οι «παλιοί» κατασκευαστές διαθέτουν. Βέβαια οι επιδόσεις μιας τέτοιας τηλεόρασης δεν πηγάζουν απλά από ποιοτικά εξαρτήματα, υλικά και αλγορίθμους, αλλά από το τελικό ανθρώπινο χέρι, από το «κούρδισμα» της δηλαδή.

Για τα χρώματα της HZ2000 υπεύθυνος είναι ο Stefan Sonnenfeld, φημισμένος κολορίστας του Χόλυγουντ, ενώ για ήχο της η Technics. Αν και είναι OLED η τηλεόραση δεν είναι καθόλου λεπτή σε πάχος, μάλιστα σε σημεία είναι πιο παχιά ακόμη και από τις LCD τηλεοράσεις με πάνελ FALD. O λόγος είναι ότι στην πλάτη και στο κάτω μέρος του πάνελ της τηλεόρασης, βρίσκεται εγκατεστημένο ένα ολόκληρο ηχητικό σύστημα Dolby Atmos με μεγάφωνα που πυροβολούν προς την οροφή, προς τον ακροατή και προς τα πίσω.

Συνολικά υπάρχουν 5 μεγάφωνα (ηχεία) συνολικής ισχύος 140W, επομένως ο κάτοχος της HZ2000 δεν χρειάζεται να επενδύσει σε ηχομπάρα. Μάλιστα αυτό το ηχητικό σύστημα, ακόμη και όταν το περιεχόμενο δεν είναι Dolby Atmos, δημιουργεί ένα πλήρες 3D πεδίο (ονομάζεται 360° Soundscape Pro).

Ήχος Technics

Υπάρχει σύστημα αυτόματης ισοστάθμισης (τεχνολογία Jeno Engine) που «ρυθμίζει» τον ήχο ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης της τηλεόρασης, ενώ υπάρχει και έξοδος sub-out για την σύνδεση εξωτερικού subwoofer. H ίδια έξοδος μπορεί να «γυρίσει» και σε υποδοχή ακουστικών.  

Κάτω, χαμηλά και αριστερά στην τηλεόραση, υπάρχει ένας αισθητήρας που «διαβάζει» το φως του χώρου (δωματίου) μας. Από εκεί ξεκινά μια πολύπλοκη διαδικασία που ονομάζεται Intelligent Sensing, η Panasonic έχει ασχοληθεί σοβαρά ώστε η τελική εικόνα επί της οθόνης να είναι ίδια, ανεξάρτητα αν βλέπουμε στο φως της ημέρας ή στο σκοτάδι.

Η τηλεόραση αυτόματα προσθέτει ή αφαιρεί φωτεινότητα από την εικόνα, αντισταθμίζει τα χρώματα και βελτιστοποιεί το gamma. Όλα αυτά γίνονται δυναμικά, διαβάζοντας το εισερχόμενο σήμα εικόνας. Δηλαδή το Intelligent Sensing προσαρμόζει το περιεχόμενο στην οθόνη, σαν να την είχαμε σε σκοτεινό δωμάτιο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με φως ημέρας σ’ ένα καθιστικό, ο θεατής λαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της εικόνας.

Εδώ έρχεται και κουμπώνει στο νέο σύστημα HDR, το Dolby Vision IQ, που εκμεταλλεύεται τον αισθητήρα φωτός της τηλεόρασης και σε σχέση με τα δυναμικά metadata του σήματος, γράφει πάντα στην οθόνη την ίδια HDR απόδοση ανεξαρτήτως πόσο φωτεινό ή σκοτεινό είναι το δωμάτιο.

Το Dolby Vision IQ λαμβάνει υπ’ όψη και το είδος του περιεχομένου, δηλαδή αλλιώς αποδίδει μια σκηνή γυρισμένη στα χιόνα (φωτεινή) και αλλιώς μια νυχτερινή (σκοτεινή). Όμως η HZ2000 δεν σταματάει εδώ. Είναι εξοπλισμένη και με το νέο σύστημα Filmmaker Mode που ενεργοποιείται αυτόματα (αν η ταινία έχει τέτοιο χαρακτηρισμό) ή από το τηλεχειριστήριο.

Το Filmmaker Mode ήταν μια διαχρονική απαίτηση της βιομηχανίας του κινηματογράφου, μια επιλογή που θέτει εκτός όλες τις επεξεργασίες και τις ρυθμίσεις της εικόνας, όπως το audio only ή το direct στους ενισχυτές. Mε το Filmmaker Mode η εικόνα έχει λευκό ακριβώς στους 6500 βαθμούς Κέλβιν, δεν εφαρμόζεται διόρθωση κίνησης, οξύτητας, καταστολής θορύβου, overscan (δηλαδή να διατηρεί τον αρχικό λόγο πλευρών της εικόνας) και γενικά δηλαδή καμιά επεξεργασία σήματος.

Μέχρι στιγμής το Filmmaker Μode το έχουμε δει σε τηλεοράσεις των Panasonic, LG, Samsung και Sony, ενώ σίγουρα του χρόνου θα υπάρχει σ’ όλες τις τηλεοράσεις.  Σημαντικό, ακόμη είναι να σημειώσουμε ότι η HZ2000 έχει επιλογές βαθμονόμησης στα πιο χαμηλότερα (μαύρο) επίπεδα σήματος, στο  0,5% και 1,3%. 

Αυτό επιτρέπει στους επαγγελματίες και τους κινηματογραφόφιλους να εξασφαλίσουν μια πιο ακριβή και πιο γραμμική μετάβαση από το εντελώς μαύρο στο λιγότερο μαύρο. Δηλαδή επέμβαση στα χαμηλά nits, στις μικρές διαβαθμίσεις του γκρι πριν αυτό γίνει μαύρο.

Αυτό επιτρέπει να ελέγχεται η μετάβαση στους μαύρους τόνους με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια. Κατά τα άλλα η HZ2000 υποστηρίζει το μετρητικό σύστημα CalMAN, το κινηματογραφικό mode του Netflix όπως δύο ISF ρυθμίσεις.

Επίσης εκτός από Dolby Vision, έχει HDR10+ όπως και τα φωτογραφικά HDR όπως Photo Dolby Vision και HLG Photo, κάτι που αγαπούν οι επαγγελματίες φωτογράφοι. Με άλλα λόγια η νέα Panasonic είναι σκέτος πλούτος συστημάτων και χαρακτηριστικών.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Ήταν μεγάλη η ευθύνη που μας ανέθεσε η Panasonic, ο hxosplus θα ήταν ένα από τα πρώτα περιοδικά της Ευρώπης που θα δοκίμαζαν την HZ2000. H τηλεόραση έφτασε στα στούντιο του περιοδικού, μέσα σ’ ένα όμορφο λευκό κουτί, στις 65 ίντσες της.

Με ευλάβεια και με περίσσια προσοχή βιδώσαμε την στιβαρή μεταλλική βάση στο κέντρο της συσκευής, πράγμα που σημαίνει μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και σε μικρού μήκους (όσο η βάση) τραπέζι. Όλα κύλισαν ομαλά, το σετάρισμα, η ρύθμιση, η σύνδεση με το δίκτυο, ο συντονισμός με τα κανάλια και η περιήγηση στην έξυπνη πλατφόρμα που ονομάζεται My Home Screen 5.0.

Φέτος η πλατφόρμα αυτή έχει εξελιχθεί αρκετά σε σχέση με πέρυσι, σε σημείο να μην έχει να ζηλέψει τίποτε από τον ανταγωνισμό. Το τηλεχειριστήριο έχει φωτιζόμενα πλήκτρα ώστε να το βλέπουμε στο σκοτάδι, είναι πλήρες και έχει άμεσο πλήκτρο επιλογής του Filmmaker Mode.

Η Panasonic έχει σύστημα λήψης Quattro, σχηματίζεται δηλαδή από τέσσερις δέκτες, δύο δορυφορικούς έναν καλωδικό και έναν κεραίας, ενώ είναι ο μόνος κατασκευαστής με τηλεοπτικό δέκτη IP που επιτρέπει τη «λήψη» αλλά και την διανομή καναλιών μέσω του οικιακού δικτύου για άλλες συμβατές τηλεοράσεις.

Τα διάφορα mode εικόνας

Δηλαδή με μια κεραία, τροφοδοτούνται περισσότερες τηλεοράσεις. Ένα σύστημα που είναι πιο εμπλουτισμένο από το γνωστό μας DLNA. Ξεκινώντας τις θεάσεις με τηλεοπτικό περιεχόμενο η HZ2000 απεδείχθη ότι έχει ένα ισχυρό σύστημα upscaling από HD σε UHD, ακόμη και αν το σήμα μας είναι αρκετά συμπιεσμένο.

Με αμιγώς 4K υλικό η εικόνα της είναι όμορφη, μαλακή και ακριβής.  Μάλιστα η HZ2000 είχε αυξημένη αντίθεση και συνεπώς δυναμική περιοχή σε σχέση με το περσυνό μοντέλο. Το HDR περιεχόμενο παρουσιάζεται πιο εντυπωσιακό, πιο φωτεινό και πιο κινηματογραφικό.

Ακριβώς η εικόνα της τηλεόρασης έχει μια γλυκιά υπέροχη φινέτσα που ομορφαίνει τα μάτια του θεατή.  Κυριολεκτικά δεν μπορείς να τα ξεκολλήσεις από επάνω της, προσφέροντας γυαλάδα, υφές και διαβαθμίσεις που άλλες τηλεοράσεις δεν μπορούν να φθάσουν. Aν πάλι το περιεχόμενο είναι απαιτητικό τότε υπάρχουν διαθέσιμα όλων των ειδών τα υποβοηθήματα για να «φέρουμε» την εικόνα στον δρόμο της.

Είναι μια ισχυρή συσκευή που όσο και να την ψάξει κανείς δύσκολα θα ανακαλύψει αρνητικά, ακόμη και φροντίδα για gamming έχει –αν και δεν το λέει- για χαμηλό lagάρισμα (ALLM) που λειτουργεί άψογα.

Όπως η GZ2000 έτσι και αυτή δεν έχει HDMI 2.1, αλλά έχει eARC στον ήχο και αυτό είναι αρκετό. Συνολικά έχουμε για μια κινηματογραφική τηλεόραση OLED που θα την αγαπήσουν σίγουρα τα μάτια σας. Για απαιτητικούς και μόνο!

FILMMAKER MODE

Η λειτουργία Filmmaker επιτρέπει στον θεατή να παρακολουθεί τις ταινίες όπως ακριβώς θέλουν οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί τους. Όταν η λειτουργία αυτή ενεργοποιηθεί από το τηλεχειριστήριο (ή αυτόματα από το περιεχόμενο), εφαρμόζεται ο ρυθμός καρέ, το φορμά, τα χρώματα και η αντίθεση του περιεχομένου, ενώ ταυτόχρονα απενεργοποιούνται τα συστήματα μείωσης του θορύβου και της οξύτητας. Η κίνηση αυτή του Χόλυγουντ, δηλαδή το Filmmaker mode, υποστηρίζεται από τους σκηνοθέτες.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 65 ιντσών 4Κ/UHD
PANEL: 3.840×2.160 pixels, ΟLED
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Mozilla Firefox
ΔΕΚΤEΣ: Αναλογικός και ψηφιακοί [DVB-T/T2 (H.264)/-T2 HD (H.265)/ DVB-S2/ DVB-C/TV>IP], PVR εγγραφή και TimeShift, HbbTV
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI 2.0a (1xARC/eARC), 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xΨηφιακή Οπτική έξοδος, 1xStereo mini jack (ακουστικών ή sub-out), 1xComponet, 1xΑudio stereo RCA, 1xEthernet, 1xCI+, 3xRF (RF, 2xSat), Bluetooth 5.0.
AΛΛΑ: Dolby Vision IQ, HDR10+, Νetflix Calibrated, Filmmaker Mode
ΗΧΟΣ: 140 W (2x40W, 3x20W), 3.2.2 κανάλια Dolby Atmos
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1446x907x310 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 40 κιλά (με βάση)

99%

ΣΧΟΛΙΟ

O θεατής απολαμβάνει εντυπωσιακές, γλυκιές και φωτεινές HDR εικόνες, ανεξάρτητα από το αν παρακολουθεί τηλεόραση σε φως ημέρας ή στο σκοτάδι. Μια τηλεόραση που δείχνει που έχει φθάσει η τεχνολογία εικόνας για το σπίτι σήμερα.

Intertech
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Tιμή: € 3.800

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα