hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Τηλεοράσεις 2021: Νέοι κανονισμοί από την ΕΕ

Nέες ετικέτες θα δουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στα καταστήματα και στο διαδίκτυο από την 1η Μαρτίου 2021.  

Ένα νέο στοιχείο στις εν λόγω ετικέτες είναι ένας κωδικός QR με τον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν πρόσθετες, επίσημες (μη εμπορικές) πληροφορίες σαρώνοντας τον κωδικό με κοινό έξυπνο τηλέφωνο.  

Τα στοιχεία αυτά εισάγονται προς το παρόν από τους κατασκευαστές στη βάση δεδομένων EPREL της ΕΕ, η οποία θα τεθεί στη διάθεση κάθε Ευρωπαίου πολίτη μέσα στους προσεχείς μήνες.  

Οι νέες ενεργειακές ετικέτες θα απεικονίζουν όχι μόνο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και άλλες πληροφορίες σχετικές ή μη με την ενέργεια, με διαισθητικά εικονογράμματα, για τη σύγκριση των προϊόντων και καλύτερα ενημερωμένη επιλογή αγοράς.  

Oι νέες τηλεοράσεις πρέπει να φέρουν ετικέτα με κλίμακα ενεργειακής απόδοσης που κυμαίνεται σήμερα από A +++ (πιο αποδοτικό) έως D (λιγότερο αποδοτικό). 

Η βαθμολογία καλύπτει το μέγεθος της οθόνης, οπότε μια μικρή αναποτελεσματική τηλεόραση στην κατηγορία Β θα μπορούσε να έχει την ίδια κατανάλωση ενέργειας με μια μεγαλύτερη, αλλά πιο αποτελεσματική, τηλεόραση στην κατηγορία Α +++.  

Οι νέες ετικέτες θα δείχνουν επίσης την αποτελεσματικότητα μιας τηλεόρασης όταν εμφανίζει περιεχόμενο σε HDR, καθώς μπορεί να καταναλώνει διπλάσια ενέργεια από άλλες ρυθμίσεις.

Επιπλέον, η ετικέτα θα εμφανίζει επίσης πληροφορίες σχετικά με το διαγώνιο (το μέγεθος) της οθόνης και το επίπεδο ανάλυσης, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν καλύτερα παρόμοιες οθόνες. 

Όταν μια τηλεόραση είναι απενεργοποιημένη, η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να είναι κάτω από 0,3 W, και εάν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να είναι κάτω από 1 W.  

Για τηλεοράσεις που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής δικτύου, δηλαδή όταν μπορούν να ενεργοποιηθούν από απόσταση μέσω διιαδίκτυου, η χρήση ενέργειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3W. 

Οι τηλεοράσεις θα πρέπει να μπαίνουν αυτόματα σε κατάσταση αναμονής ή αναμονής δικτύου εντός τεσσάρων ωρών από την τελευταία αλληλεπίδραση του χρήστη, γιατί αυτός μπορεί να έχει κοιμηθεί μπροστά στην τηλεόραση ή να έχει ξεχάσει να την απενεργοποιήσει. 

Από την 1η Μαρτίου 2021, ο νέος κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό για τις ηλεκτρονικές οθόνες (ΕΕ) 2019/2021 θα καταργήσει τον ισχύοντα κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό για τηλεοράσεις (ΕΚ) αριθ. 642/2009. 

Επιπλέον, ο κανονισμός θα προσαρμόσει τις ελάχιστες απαιτήσεις στις σύγχρονες τεχνολογίες και θα περιλαμβάνει στοιχεία για εύκολη επισκευή (service).

Τα τμήματα μιας τηλεόρασης που μπορούν εύκολα να πάθουν ζημιά, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές εντός τριών εβδομάδων, για τουλάχιστον επτά χρόνια ακόμη και αν το μοντέλο δεν είναι πλέον σε παραγωγή. Αυτό ισχύει επίσης για οδηγίες επισκευής και για ενημερώσεις λογισμικού. 

Ο νέος κανονισμός ενισχύει περαιτέρω τη μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση ενέργειας όταν η τηλεόραση είναι εκτός λειτουργίας ή σε κατάσταση αναμονής. Επιπλέον, οι έξυπνες τηλεοράσεις πρέπει να έχουν απενεργοποιήσει την κατάσταση αναμονής δικτύου από προεπιλογή για καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας όταν η τηλεόραση δεν χρησιμοποιείται. 

Από το 1995 που καθιερώθηκε, η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ αποδείχθηκε επιτυχής: το 85 % των Ευρωπαίων καταναλωτών την αναγνωρίζουν και τη χρησιμοποιούν στις αγορές τους.  

Σημαντικό: Οι νέες ετικέτες για τα πλυντήρια θα έχουν ένδειξη του θορύβου σε dB!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα